Divadélko Na stole - Hudba pro nejmenší


Cílem našeho projektu je:


  • seznámit děti s existencí „vážné“ hudby ve věku, kdy jsou otevřené všemu novému. (Jako rodiče s odpovídajícím hudebním a pedagogickým vzděláním považujeme za důležité, aby i generace dnešních malých dětí uměla vnímat hudbu.)

  • vzbudit v dětech zájem nejen o poslech, ale také o aktivní hru na hudební nástroj. (Nám samotným přinesla hudba příjemné chvíle i kamarády.)

  • pomocí projektu seznámit širokou veřejnost s činností našeho o.s. – podpořit myšlenky vzájemného pochopení a integrace


Loutkové divadlo Na stole ve spolupráci s flétnovým triem uvádí cyklus pohádkových výchovných koncertů pro děti od 4 do 8 let :



pejsek a kočička

1) Jak šli pejsek s kočičkou na koncert

Co je to koncert, co si obléknout a jak se na koncertě chovat. Představíme své nástroje a ukážeme, co vše dovedou: např. flétna dokáže napodobit ptačí zpěv, klavír může znít jako celý orchestr (pedály, způsoby hry, dynamika), violoncello umí bručet jako medvěd i krásně zpívat. Při samotném „koncertu“ zahrajeme 3 – 4 krátké komorní skladby a nakonec si s dětmi zazpíváme několik písniček o psech a kočkách a zahrajeme k nim doprovod.

Po představení je možné pokračovat programem „Dětský orchestr“ při kterém si děti vyzkoušejí různé jednoduché hudební nástroje (zvonkohry, tyčky, atd.) a pokusí se vytvořit dětský orchestr. Nacvičí několik písniček a provedou je za doprovodu flétnového tria.

Program vyžaduje individuální práci a je určen pro jednu třídu starších dětí (asi 20). Doba trvání je přibližně 40 minut.


2) Pejsek s kočičkou poznávají hudební nástroje

Návštěva v hudební škole

Představíme dětem některé další hudební nástroje (zobcová flétna, cembalo, orffovské hudební nástroje) a zahrajeme na ně jednoduše i složitě. Ukážeme dětem, jak to chodí v hudební škole a zopakujeme, jak probíhá koncert a jak se při něm chovat.

Po představení je možné pokračovat programem „Nebojte se hudebních nástrojů“, při kterém si děti vyzkoušejí hru na klavír, cembalo, violoncello a další a více se o nich dovědí.

Tento program je založený na individuální práci a je určen pro jednu třídu starších dětí (asi 20). Doba trvání je přibližně 40 minut.


3) Pejsek s kočičkou a páni skladatelé

Kdo jsou hudební skladatelé a jaké píší skladby. Pohovoříme si o tom, že W. A. Mozart vystupoval už ve čtyřech letech a skládal v osmi. Předvedeme „dětské“ i „dospělé“ skladby z tvorby W. A. Mozarta. Z českých skladatelů uvedeme skladby B. Smetany.

Každé představení trvá přibližně 40 minut. Programy je možné kombinovat a přizpůsobit např. spojeným třídám – více dětem ve skupině atd.



divadlo Na stoleLoutkové divadlo "Na stole":

Kateřina Slováková

Flétnové trio:

Kateřina Chudobová (flétna, zobcové flétny)

Barbara Kürstenová (klavír, cembalo)

Radomír Širc (violoncello)


Kontakt: Markéta Šulcová