Sobota v sedle a draci v Bučovicích - listopad 2010

pojď si také zajezditPrvní listopadový víkend Zajíček opět pořádal dětmi oblíbené vyjížďky na koni v Bučovicích u Votic, tentokrát spojený s pouštěním draků.
Sobotní ráno slibovalo pěkný den bez deště a silný vítr zábavu s létajícími draky.
Na statek přijelo 21 dětí s rodiči a většina z nich třímala v ruce draky rozličných tvarů a barev - koupených i doma vyrobených.
Samozřejmě nejvíc se děti těšily na koníky: Amálku, Artuše, Blacka, Zuzanku, Johnyho, Julču, Kima, Vojtíška, Polynku Samuela a Princeznu Dianu. Dobrovolníci koně přivedli k úvazišti a už první skupinka nasedala a vydala se na vyjížďku. Když první skupinka malých jezdců odjela, tak ostatní děti vybalily draky a už to lítalo. Vítr byl tak silný, že mu nedalo moc práce ulovit a ukotvit zeleného draka Lindy na vysoký strom, tak že už jsme ho dolů vůbec nedostali. Drží tam určitě doteď. Další dráčkové a draci se v různých spirálách vznášeli k nebi a také tak padali k zemi.
Nejvýš se dostalo rogalo Aničky a dráček Kačenky. Pak to byl Viktorky Medvídek Pú, který zpočátku nechtěl bez ocásku vůbec létat, Davidův barevný řiditelný drak, Terezky Žralok, Michalovy Včelí medvídci, Honzíka a Marka Bart Simpson a Miky obrovský černý drak domácí výroby. Krásně lítala i spousta dalších modelů.
Troufám si říct, že si užily jak děti, tak jejich rodiče. I koníci, kteří občas mrkli k nebi co to tam lítá a protože to jsou velmi rozumní koně, vůbec se nebáli a všechny majitele dráčků a draků několikrát svezli.
Fotogalerie:


Neděle v sedle - říjen 2010

projížďka v barevném podzimním leseVčera, to jest v neděli 17. října, pocítili bučovičtí koně opět mírnou invazi ze strany našich dětí. Podzimní den v sedle se, jak jinak, než vydařil. Máme štěstí na počasí (všichni zaťukejme na dřevo nebo na čelo) místo deště bylo skoro moc hezky. Koně povozili děti hned dvakrát. Ája Vernerová pomalovala barvami dětem obličejíky, aby je nikdo nepoznal :-) a děti nám nakreslily již vánočního koně. Navíc všechny děti odjely domů bohaté. Vedle diplomu byl pro každé dítě připraven "drahokam", ty nám pro děti dala Nadace Preciosa....
Všem děkujeme a těšíme se v listopadu!!!
Fotogalerie:





Čtvrtý Víkend v sedle - září 2010

Máme měsíc po táborech, ale pro děti ze Zajíčku tak jízdy na konících neskončily. Hned koncem září jsme se sešli v Bučovicích u koníků na další (již čtvrtý) „Víkend v sedle“. Od začátku nad námi sice visel černý mrak plný deště, ale rozpršel se naštěstí až odpoledne. Skutečně naštěstí, protože na koníky v sobotu přijelo víc než 25 dětí ve věku od 2 do 17ti let. Co bylo super? Že se skutečně mezi zdravé děti krásně a v pohodě „zamíchaly“ děti s handicapy (autismus, Downův syndrom, SMR a další) a děti s různými sociokulturními handicapy. Několik „zdravých“ dětí se mě během soboty v různých situacích zeptalo, „Co je tomu klučíkovi? Proč tak běhá?“ Tak jsme si popovídali o autismu a bylo vidět, jak to zdravé holky zajímá, jak se ptají na další věci, reflektují se svojí situací…Tohle je, myslím, vážně fajn… A co všechno jsme dělali? Když nepršelo a i když pršelo? Jezdili jsme na koních, tiskali jsme ježky a lepili jsme na ně větývky, šípky, žaludy, jako že si to bodlináčci nesou domů na zimní zásobičky. Malovali jsme na obličejíky, takže poslední výpravy na koních vypadaly jako masopustní průvod. Déšť nás neodradil ani od grilování. Partička statečných tatínků rozdělala oheň a protože děti už byly jako vodníčci, grilovalo se vesele i za deštíku. Maruška (holčička s Downovým syndromem) nám k tomu hrála na kytaru a nevěřili byste, jak „drobci“ tancovali. Kvůli dešti sice nemohli přijet kluci s ohňovou minishow, ale to nevadí. Už nám slíbili představení na „neděli v sedle 17. 10.“

Veliký díky patří statečným dobrovolníkům! Poslední odpolední jízdu odvozili totiž zcela v dešti - slejváku, protože nechtěli, aby to „zbylým 9ti dětem“, co ještě odpoledne nejely, nemuselo být líto… Jejich pochopení pro těžce handicapovanou Klárku a pro ostatní děti je obdivuhodné…KLUCI A HOLKY, DÍKY. Jste báječní! Díky Martine, Silvestře, Moniko, Markéto, Kájo, Jani, Lenko,Týnko, Filipe, Jindřiško, Verunko, Jurko, Slávko…

a díky sponzorům a MHMP, bez nich by zase tyto parádní zážitky nemohly být.

Za všechny „zmoklý slepičky“ zdraví Markéta



Třetí víkend v sedle - červen 2010

víkend v sedle - červenTřetí Zajíčkův víkend je za námi. Společně s dětmi a koníky jsme prošli jarem do léta. I ten třetí  víkend se nádherně povedl. Sluníčko nám přálo, ale nesoužilo nás. Bylo tak akorát příjemně  po oba dny. Některé maminky přijely již v pátek večer, a tak mohla sobota skutečně začít na čas, bez zpoždění. Již v deset hodin jsme vyjížděli na první procházku. Všechny děti si užily ježdění dosyta, s Janinkou jsme vyráběli panenky a panáčky, tiskali jsme roztomilá zvířátka. Naše obří trampolína si za celý víkend neodpočinula ani na chvilinku… Po dětech šly samozřejmě na koníky maminky a před večerem ještě vyrazili na delší projížďku všichni dobrovolníci…Večer nám sice nešel rozdělat ohýnek, ale nakonec jsme ho přemluvili a i když se zdálo, že nás déšť chce zastrašit, začali jsme směle opékat vše, co se našlo :-)  Déšť se lekl nás a nepřišel.

V neděli ráno nás ze stanů vytáhli lidičky z KPZ, kteří přijeli jen na neděli, a začalo se jezdit nanovo.  Kdo zrovna nejezdil, vyráběl veselé vařečky a nechybělo tradiční nedělní malování na obličej. Vedoucí víkendu Markétka Pištěková měla pro nedělňátka úžasné překvapení: jeli také dvakrát - klasicky dopoledne, ale pak i po obědě… A to že pak zvládla svést i všechny nedělní maminky je neuvěřitelné… Děkujeme Markétě Pištěkové za naprosto dokonalou a bezchybnou organizaci víkendu. Byl to takto její první víkend a na samé jedničky! Děkujeme všem dobrovolníkům za skvělou a bezvadnou pomoc. Děkujeme všem tatínkům, kteří pomohli na koníka Patrikovi a pak jej celou projížďku doprovázeli. A děkujeme MHMP a firmám Sirius Computers, Klika & Dvořák a Lease Plan Česká Republika za finanční podporu našich víkendů.

Na všechny se těšíme v září. Přijeďte zase na víkend!

fotogalerie



Druhý Víkend v sedle - květen 2010

na vyjížďce

V sobotu ráno jsem přijela do Bučovic a hned byl nástup dobrovolníků, kteří byli poučeni o správném čištění a sedlání koní. Když jsem slyšela celý ten složitý postup, myslela jsem si, že si to nikdy nezapamatuji, ale žádný strach.Pod dozorem Verči se zapomíná maximálně jednou :-D
Když jsme koníky řádně očistili a nastrojili, přišla první skupinka dětí a mohlo se vyjet. Pro děti-zajíčky platí: Na koníkovi musí mít každý narovnaná zádíčka a projížďku pak zakončí velmi zdravá rozcvička. Potom hurá na trampolínu a jiné aktivity.
Večer jsme se mohli těšit na skvělý táborák, hrálo se na kytaru a opékal se jeden buřtík za druhým.
Neděli nám zpříjemnily děti z Klokánka, které se přijely projet na konících a s chutí se zapojily do všech aktivit. S krásným počasím víkend rychle utekl a já doufám, že stejně tak rychle přijde další. :-)
dobrovolnice ze Zajíčka
fotogalerie




První Víkend v sedle a firemní den Ernst & Young - duben 2010

víkend v sedle - duben24. - 25. dubna proběhl první Víkend v sedle v rámci programů Jízd a Pobytů. Do Bučovic u Votic přijelo za koníky 18 dětí. Některé jen na sobotu, některé jen na neděli, některé na celý víkend.
V sobotu jsme se sešli v 10 hod a hned jsme spěchali ke koníkům. Když jsme se my představili koníkům a koníci zase nám, popovídali jsme si o tom, jak se kůň připravuje na procházku, a pak jsme se hned na jednu procházku vydali. Krásná procházka přírodou kolem statku trvala asi 50 minut a na jejím konci si děti v sedle ještě zacvičily. Kdo zrovna neseděl na koni, maloval, kreslil, odléval podkovu ze sádry... Odpoledne bylo opět ve znamení ježdění a výtvarničení. A když chtěl někdo zábavy ještě víc, mohl se vydovádět na našem malém hřišťátku, na obří trampolíně, na houpačkách. Závěrem dne se na procházku na koních vydaly i maminky. Nemohly si procházku vynachválit.
Dobrá nálada a usměvavé sluníčko nám vydržely až do večera, kdy se grilovaly řízky, opékaly vuřty, rozdávaly diplomy za jízdy a také malé odměny :).
I v neděli bylo nádherně slunečno a děti se dosyta vyjezdily a dosyta si vyhrály. Odpoledne si zajezdili dobrovolníci, kterým za vydatnou a neúnavnou pomoc Zajíček moc děkuje.
Zajímavé je i spojení sobotního dne s firemním dnem společnosti Ernst & Young. 25 zaměstnanců, někteří i s dětmi, přijeli pomoc na statek s jarními pracemi. Mnozí se zapojili i do vodění koníků na terapeutických jízdách. Patří jim velký dík za pomoc.

Těšíme se na další víkend , který se bude konat 8. - 9.května, sraz opět v 10.00 v sobotu i v neděli.
Vaše Polynka, Artuš, Black, Johny, Zuzanka, Efeba, Vojtíšek, Julinka a další koníci....


fotogalerie

Víkendy v sedle se konají za podpory Magistrátu hlavního města Prahy.